A FÉRFIASSÁG MENOPAUZÁJA: AZ APA NÉLKÜLI NEVELKEDÉS ÉS A FEMINIZMUS ELNŐIESÍTŐ HATÁSA

— Jordan Black


Az Egyesült Államokban a társadalmi légkör egyre ellenségesebb a férfiakkal szemben. Harvey Weinstein, Larry Nassr és Bill Cosby barbár viselkedése az összes hímet kicsapta a közmondásos kutyaólba. Tovább ront a helyzeten, hogy a fő hírportálok és a baloldali beállítottságú politikusok szítják a tüzet a témát felfújó megnyilatkozásaikkal, miszerint a férfiasság eredendően elnyomó, erőszakos és zsarnokoskodó. Bár igaz, hogy a túlhajtott férfiaskodás aggályos, de sokkal nagyobb fenyegetést jelent az, amivel a dolgoknak éppen a macsóskodással ellentétes végén kell szembesülnünk. Ironikus módon Amerika éppen a kezdeményezőképesség nélküli fiatal férfiak járványszerű jelenségével kénytelen szembesülni — az Y generációval (millennials), amely nem hajlandó felnőni és férfivé válni. Ez a generáció elhagyta a tradicionális férfi viselkedési mintázatokat a metroszexualitás kedvéért — a cipővásárolgatás, a manikűrözgetés-pedikűrözgetés és a sminkelgetés vált új normává. Már nem nevelünk férfiakat az eredeti értelemben véve, sőt, valójában már semmilyeneket nem nevelünk.

Például egy a 'Journal of Hand Therapy'-ban megjelent tanulmány azt állapította meg, hogy a millináris férfiak markolása jóval gyengébb, mint a harminc évvel előbbi férfiaké volt. Egy átlagos millenáris férfi kezének ereje egy harmincéves nőének felel meg.

A hormon, amely a férfiakat férfiassá teszi, a nyugati világban szintén eltűnőben van. A tesztoszteronszint legalább 17 százalékkal csökkent 1987 óta, és évente 1.2 százalékkal hanyatlik folyamatosan. A férfiak nemzőképessége, a spermaszám és minőség is — más tényezőkkel párhuzamban — csökkenést mutat. 1989 és 2005 között az átlagos spermaszám 33 százalékkal esett vissza, ami azt jelenti, hogy ötből egy férfi nehézségekkel fog szembesülni a megtermékenyítés vonatkozásában. Ezek a statisztikák jelentős összefüggéseket mutatnak a férfiak termékenységével és egészségével kapcsolatban, de kérdés, hogy mentális hatásai is vannak-e mindezeknek? Vajon lehetséges, hogy az alacsony tesztoszteronszint a mi férfijaink személyiségét még hajlamosabbá teszi az elnőiesedésre?

Az Y generációs férfiak nem rendelkeznek azzal a határozott jellemszilárdsággal és kezdeményezőerővel, mint az előző korok férfiai. A férfiak nemcsak gyengébbek és nőiesebbek lettek, de a tudomány területén is esetlenebbé váltak. A nők manapság annak minden szintjén felülmúlják a férfiakat.

Sajnálatos módon, könnyű hibáztatni ezeket az elnőiesített millenáris nyápicokat, de ne hagyjuk figyelmen kívül azokat a kulturális hatásokat sem, amelyek őket formálták. Annak, hogy a fiúknak nem sikerül felnőni, az egyik legfontosabb oka az, hogy sokuknak nincs édesapja. Ahhoz, hogy a fiúgyermekek egyáltalán megtudják, hogyan mit is jelent igazi férfinak lenni, ahhoz erényes férfiaknak kell jelen lenniük a életükben, akik erre megtanítják őket. De Amerikában az ilyen férfiak hiánycikknek számítanak. Tragikus, hogy az iskoláskorú gyermekek 39 százaléka olyan otthonokban él, ahol nincs jelen a vér szerinti apa. Valójában a fiatal fiúk életére, ami a felnőttek befolyását illeti, túlnyomó részt a nők vannak hatással, vagyis az édesanyjuk és az iskolai tanáraik. Így a fiúk — apa és férfi példakép nélkül — a popkultúrában megjelenő álférfiasságot utánozzák. 

A gyermekek, amint képesek megérteni a beszédet, elkezdik magukba szívni az értékeket és eszméket. Egy fiatal fiú értelme mindent magáévá tesz, amivel a környezetében találkozik, a jót, a rosszat és a csúnyát is. Tetszik vagy sem, a kisgyermekek fogékony értelme szüntelenül tanul. Egy jó apa óvja és védelmezi a gyermekeit a kulturális környezet káros hatásaitól. De ha az apák nincsenek jelen, hogy elősegítsék gyermekeik személyiségének kifejlődését, akkor Jay-Z vagy Lil Uzi teszi azt meg helyettük.

De még elkeserítőbb, hogy azok a fiúk, akik együtt élnek az apjukkal, azok sem járnak sokkal jobban. A fogékony éveiben sok Y generációs fiúnak volt olyan apja, aki csak fizikailag volt jelen, de szellemi értelemben egyáltalán nem. Az ilyenek néha ki is mentek a fiaik baseball- vagy futballmeccsére, de sehol sem voltak, ami a gyermekük szellemi és morális fejlődését illeti. Vasárnaponként sok srácot az anyu vitte el az istentiszteletre, míg a papa otthon maradt, vagy úgy ment templomba velük, mint akinek a fogát húzzák. Ma a házas templomba járó nők majdnem 25 százaléka a férje nélkül jár az istentiszteletekre. Hogyan is várhatnánk el, hogy ezeknek a fiúknak jelleme legyen, ha sosem láttak olyat? 

De társadalmunk apahiánya nem az egyetlen, ami a férfiasságra nézve fenyegetést jelent. A közoktatás mindkét nem számára a nőies viselkedési formákat bátorítja. A statisztikák szerint több férfi zseni van, mint női, a fiúk mégis a tudományos pálya végén kullognak. Az iskolák országszerte arról számolnak be, hogy a fiúk kiszorulnak az iskolai életből, és a lányok foglalják el a helyüket. Dr. Michael Thompson gyermekpszichológus és a Raising Cain (Káin felnevelése) c. könyv szerzője azt írja: "a lányok felülmúlják a fiúkat az általános iskolában, a középiskolában, a felsőoktatásban, az egyetemeken, az egyetemi továbbképzéseken; 2008 óta nők szerezték meg a főiskolai végzettségek, az egyetemi mester fokozatok és a doktori címek többségét." Ha ez így megy tovább, akkor az utolsó férfi, aki főiskolai diplomát szerez, hozzávetőleg 2068-ban teszi majd azt. A nők felülmúlják a fiúkat a tudományos pályán, mert az iskolák a lányokra vannak szabva.

A pszichológus Judit Kleinfeld kutatásai szerint "a lányok gyorsabban érnek, mint a fiúk... nagyobb szókinccsel és jobb finommotoros képességekkel lépnek be az iskolába, ezért nekik könnyebb megtanulni írni." Az Egyesült Államok Oktatásügyi Minisztériumának felmérése, amely a tanulók elkötelezettségét vizsgálta, kimutatta, hogy a lányok nagyobb valószínűséggel készítik el a házi feladataikat és viszik magukkal felszereléseiket az iskolába. Másrészről, a fiúk izegnek-mozognak és fészkelődnek, könnyen elkalandozik a figyelmük, és inkább hajlamosak arra, hogy bajba kerüljenek. Egy átlagos amerikai osztályban, ha egy fiú úgy viselkedik, ahogy az a fiúkra jellemző, akkor megbüntetik, de ha úgy viselkedik, mint egy lány, akkor megjutalmazzák.

A szomorú valóság az, hogy amikor egy fiú fiúsan viselkedik, sokat közülük figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral (Attention Deficit Hyperactivity Disorder, ADHD) diagnosztizálnak, és nagy dózisú amfetaminnal gyógyszerezik. Mire a fiúk elérnek a felsőoktatásig, minden ötödiket ADHD-val diagnosztizálják, mert az iskoláink a nőies viselkedésformák elvárásaihoz igazodtak. Mire átlépik a nagykorúság küszöbét, addigra már agymosottá válnak, azt hiszik, hogy az agyuk valamiféle fogyatékossággal terhelt, és hogy a férfias viselkedés elfogadhatatlan. 

Mintha ezeknek az apátlan, elbátortalanított, elnőiesített fiúknak nem lenne elég bajuk, a vérszomjas harcos feministák is beszállnak a kavarodásba. Ezeknek a feministáknak a férfiasság egy negatív szó, rokonértelmű a sovinizmussal, az elnyomással és az erőszakkal. Azzal vádaskodnak, hogy a férfiasság "toxikus", és ráolvassák a férfiakra, hogy azok hátráltatják őket. A polkorrekt társadalmunk pedig hisz a propagandának, és sietve meglovagolja a témát. Teljes erőbedobással folyik a genderháború, és a millenáris férfiak tömegével hátrálnak meg. Könnyekkel a szemfestékükön menekülnek a csatamezőről, mert minden harci szellemüket elnyomták, és teljesen elbátortalanították őket. Ezeknek a elférfiatlanító erőknek a tömege rendszerint már túl sok ezeknek a fiatalembereknek, hogy megbirkózzanak vele. Hibáztathatjuk-e őket, ha visszahúzódnak  a társadalomtól és elvesztik önmagukat a videójátékok és az internetpornó virtuális világában?

De nincs minden veszve. A gyógymód a történelemben megtalálható. A gyarmati időkben a férfiasság nemhogy "toxikus" nem volt, hanem kifejezetten erénynek számított. Az atyáknak nem volt munkahelyük, ahogy a modern apukáknak van. A munka családi ügy volt, és az atyák jelen voltak a háztáji gazdaságban. A földeken vagy a fűrészmalomban, vagy bármivel fáradozott is az apa, felesége és gyermekei segítségére voltak. Minthogy a munka családi ügy volt, az atyákat nagy erkölcsi megbecsülés övezte. Ezek a férfiak idejüket és erejüket családjuk jólétének áldozták.

Ezek az atyák nemcsak keményebben dolgoztak, de keményebben is tanítottak. A gyarmati korszakban még a gyermeknevelési irodalom is az atyáknak volt címezve. E korszak apái személyesen felügyelték gyermekeik nevelését és személyiségfejlődését. Azokat a készségeket és azt a jellemet, amelyet a felnőttkor megkövetelt, az atyák tanítással és személyes példamutatással egyengették gyermekeikben. Ellentétben a mi haszonelvű oktatási rendszerünkkel, a jó apa arra tanította a fiát, ami annak kötelessége, mintsem arra, amit az meg tud tenni. A gyarmati időkben az atyák — nagyon helyesen — az önfegyelemre helyezték a hangsúlyt a szabadság helyett, az ismeretek bővítésénél pedig a szakértelemre.

Aki kíváncsi, hogyan tanulhatunk a mi gyarmati időkbeli ősatyáinktól, annak nem kell a földművelésbe bonyolódnia ökörfogat vontatta ekevas mögött. De megtanulhatjuk tőlük az otthonban való atyai jelenlét értékét, és az erényekre való tanítás és személyes példa általi nevelés szükségességét. A fiúgyermekeknek szükségük van fegyelemre és olyan útmutatásra, amelyet csak egy bölcs és szerető apa tud nekik megadni.

Ellentétben a gyarmati időkkel, a mi társadalmunk arra biztat, hogy osszuk meg a gyereknevelés felelősségét a kormányzati intézményekkel és a tömegmédiával, amik azt a ki nem mondott amerikai filozófiát erősítgetik, hogy a kenyérkereset fontosabb, mint a szülői nevelés. Mindazonáltal a szülőknek ellent kell állnia ennek a kulturális kísértésnek. A szülői nevelés nem a kormánnyal és a közösségi szervezetekkel történő közös erőfeszítést jelenti. Az intézményesített oktatás, a kormány és a tömegmédia arra idomítja a fiúkat, hogy gyengék, lusták és elnőiesedettek legyenek. A szülői nevelés nem egy ahogy esik, úgy puffan dolog, hanem egy mester és tanítvány kapcsolat. Ahelyett, hogy hagyjuk, hogy korunk társadalmi környezete vezesse és formálja fiainkat, vegyünk leckét a gyarmati idők könyvéből, és vezessük be újra az erényes férfiasságot a férfiak számára.



Masculinity in Menopause: The Emasculating Effects of Fatherlessness and Feminism
By Jordan Black
May 15, 2019
https://www.americanthinker.com/articles/2019/05/masculinity_in_menopause_the_emasculating_effects_of_fatherlessness_and_feminism.html