MIÉRT OLYAN HARAGOS A NYUGATI KÖZÉPOSZTÁLY?

— Victor Davis Hanson



Mi folyik itt? Mit jelent a végeérhetetlen Brexit-dráma, mit jelentenek Trump megválasztásának utórengései és Franciaországban a "sárga mellényesek" tiltakozásai? Mi idegeníti el növekvő mértékben az Európai Unió intézményeitől Dél- és Kelet-Európát? Mi táplálta az Unió-ellenes témák megjelenését a legutóbbi európai választásoknál [...]? Egyszerűen szólva: a középosztály lázad a Nyugat vezető elitje ellen. Ez a csoportosulás magába foglalja a hivatásos politikusokat, a hatalmukhoz ragaszkodó bürokratákat, a cinkos és lekezelő tudóstársadalmat, a nagyvállalati körök szélhámosait és a propagandista újságírókat.

De mit is jelent a nép zúgolódása ezek ellen?

Először is: az illegális bevándorlás és a nyitott határok politikája káoszhoz vezetett. A laza migrációs politika szolgálatba állította a szociális hálózatot és feltüzelte a multikulturális identitáspolitikát — a kaviárbaloldal politikai céljai mentén.

Másodszor: a globalizáció a kozmopolita elitet gazdagította, amely világszerte  ún. "piacokat" hozott létre a saját igényei kiszolgálására. Ez az új, globális piac és kereskedelem azt jelentette, hogy a nyugati országok figyelmen kívül hagyták és elveszítették az ipari tevékenységüket és gyártásukat — vagy bármit, amit olcsóbb külföldi fizikai munkával lehetett helyettesíteni — a kiszervezések (outsourcing), az offshore-ozás által.

Harmadszor: a senki által meg nem választott bürokraták megsokszorozták és nagymértékben növelték a hatalmukat az egyszerű magánemberek és választók rovására. Az ostromlott középosztály nem rendelkezik olyan eszközökkel, amelyekkel megvédhetné magát a mindenféle érinthetetlen hivatalnok önkényétől — mivel ezek tulajdonképpen a törvények fölött állnak, és teljesen elszámoltathatatlanok.

Negyedszer: a globális médiahálózat sokmilliárdnyi emberhez jut el — és nem tudósít, hanem indoktrinál.

Ötödször: az egyetemi körök teljesen a vezető elit politikai érdekeinek kiszolgálóivá váltak, a társadalom teljes kulturális átformálásának alattomos ügynökeivé, ahelyett, hogy a neveléssel foglalkoznának...

Hatodszor: az utópikus társadalommérnökösködés megnövelte az energia, a szállítmányozás és a lakáshoz való jutás költségeit.

Egy közös felzúdulás foglalta keretbe e különböző ügyeket: a vagyonos osztály rendelkezik az eszközökkel és hatalommal, miközben őket nem érintik a magasabb adók és terhek — minthogy sikeresen elkerülik mindkettőt.

Másként szólva: az elit sosem szembesült saját ideológiai alapú rendelkezéseinek következményeivel.

A zöld politika célja pedig nem más, mint a terhek növelése és a szénhidrogén alapú energiahordozók visszaszorítása. De miközben az egyszerű népnek a nadrágszíj megszorítását propagálták a zöld jelszavak jegyében, eszük ágában sem volt lemondani a második és harmadik házról, a tengerentúli nyaralásokról, a luxusautókról, a magánrepülőgépekről és a high-tech tartozékokról.

Ami az oktatásügyet illeti, a kormány iránymutatásai és az egyetemi terrorizálás a felvételi kvótákat és az ideológiai indoktrinációt illetően szintén a középosztályt sújtja, nem az elitet. A Nyugat köziskoláinak és egyetemeinek kisszerű vezetői mindig előnyben részesítették a magániskolák szigorúan hagyományos nevelését a saját gyermekeik számára. Az elit, amely bízik az öregdiák-hálózatokban, ilyen magánintézményekbe juttatja a kölykeit. A sokszínűség-ügyintézők pedig sokasodnak az egyetemeken, miközben a hálás diákok még több kölcsönt vesznek fel, hogy utánuk is fizethessenek.

A bevándorlással kapcsolatban a történet teljesen ugyanez. A nyugati elit bátorítja a nélkülözők bevándorlását, a képzetlen és aluliskolázott külföldi állampolgárokét, akik biztosíthatják a kormány szociális programjának — és ezzel együtt magának az elit hatalmának — növekedését. A nyitott határok támogatói meg vannak győződve arról, hogy az ilyen beáramlások lényegében nem érintik az ő saját szomszédságukat, iskoláikat és a kiváltságos életvitelüket.

Az elit erényként feltüntetve leplezi képmutatását és megvetését az állítólagos idegengyűlölő, rasszista, bevándorlásellenes középosztállyal szemben. Márpedig az elithez nem tartozók tapasztalták meg közvetlenül a Latin-Amerikából, a Közel-Keletről, Afrikából és Ázsiából történő hirtelen, tömeges és gyakran illegális bevándorlásnak a szociális programokra, az iskolákra és a biztonságra tett hatásait a saját közösségeikben.

Ami a kereskedelmet illeti, néhányan még mindig hisznek az ún. "szabad kereskedelemben", ha az megmarad ilyen tisztességtelennek. Miért nem terjeszti ki az elit a saját szigorú intéseit Kínára is a globális felmelegedés, a kereskedelmi szabályok megszegése és a tulajdonjogok és szabadalmak tekintetében?

A középosztálynak már hányingere van attól, ahogy az elit szemétté változtatja a kultúráját, a történelmét és a hagyományait, és attól, ahogy lerombolja szobrait, ahogy trockijzálja a múlt hőseit, ahogy átnevezi a középületeket és utcákat, és elege van egyesek unalmas és üres nyafogásából a "fehérek kiváltságai" miatt.

Ha a nyugati országok valóban ennyire rosszak lennének, és ennyire hibásak az alapjai, miért kockáztatnák az életüket a nem-nyugatiak milliói, hogy a Nyugat földjére juthassanak?

Hogy van az, hogy ez az elit maga olyan sok pénzt csinált, oly sok befolyásra tett szert, annyi anyagi jót és kényelmet nyert egy ilyen állítólagosan mérgező rendszerből — előnyöket, amelyeket nem hajlandóak feladni minden az önzőségről és a kiváltságokról szóló unalmas moralizálgatásuk dacára?

A következő néhány évben várhatóan még több választó követeli majd a polgári értékek helyreállítását. Kevesebb lesz a mentegetőzés a középosztálynál a patriotizmus és a nacionalizmus miatt. Az eliten kívüliek egyre dühösebbek lesznek az illegális bevándorlásra — követelve a visszatérést a megfontolt, érdem szerinti és törvényes bevándorlás gondolatához.

Mivel az elitnek nincs válasza a népharagra, a feléjük irányuló düh erősödni fog, amíg fel nem adják — vagy amíg nem sikerül megvalósítaniuk a nagy céljukat: a nem demokratikus, teljhatalmú orwelli államot.

[fordította: pd]

Why Are the Western Middle Classes So Angry?
Victor Davis Hanson

June 13, 2019
https://pjmedia.com/victordavishanson/why-are-the-western-middle-classes-so-angry/